Το καλοκαίρι ο παγωμένος καφές είναι σωτήριος. Όμως ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι ότι όσο λιώνουν τα παγάκια…
ο καφές χάνει τη γεύση του και γίνεται… νεροζούμι.
Αν είσαι από εκείνους που λατρεύουν τον έντονο καφέ — είτε είναι espresso, γαλλικός ή στιγμιαίος — τότε αυτό το tip είναι για σένα.
Ακολουθούν έξυπνες και απλές λύσεις για να παγώνεις τον καφέ σου χωρίς να τον «δολοφονείς» με πάγο.
1. Φτιάξε παγάκια… καφέ!
Αντί για νερό, γέμισε τις θήκες πάγου με καφέ και βάλ’ τες στην κατάψυξη. Χρησιμοποίησε:
Φρεσκοβρασμένο καφέ φίλτρου
Έντονο στιγμιαίο καφέ
Espresso
Όταν θες να πιεις καφέ, πρόσθεσε παγάκια καφέ αντί για κοινά παγάκια. Θα παγώσει χωρίς να αραιώσει και μάλιστα θα γίνεται ακόμα πιο δυνατό όσο λιώνουν!
Τip: Δοκίμασε και παγάκια από καφέ με λίγο ζάχαρη ή γάλα για γευστικές παραλλαγές.
2. Χρησιμοποίησε κατεψυγμένο γάλα (αν πίνεις καφέ με γάλα)
Αν πίνεις latte, cappuccino ή φρέντο με γάλα, μπορείς να καταψύξεις γαλακτώδη παγάκια. Έτσι:
Δεν θα αραιώνει η γεύση
Ο καφές θα παραμένει κρεμώδης και πλούσιος
Extra tip: Δοκίμασε φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή καρύδας) για δροσερές, εναλλακτικές γεύσεις.
3. Φτιάξε δυνατότερο καφέ για να προβλέψεις την αραίωση
Αν δεν έχεις έτοιμα παγάκια καφέ, φτιάξε τον καφέ σου πιο δυνατό απ’ ό,τι συνήθως, ώστε όταν προστεθεί ο πάγος και λιώσει, η γεύση να ισορροπήσει.
Ιδανικό για:
Φίλτρου
Espresso freddo
Γαλλικό καφέ
4. Άφησέ τον στο ψυγείο αντί για πάγο
Αν δεν βιάζεσαι, βάλε τον φρεσκοφτιαγμένο καφέ σε ένα βαζάκι ή κανάτα και άφησέ τον στο ψυγείο για μερικές ώρες. Έτσι:
Θα παγώσει φυσικά
Δεν θα χρειαστείς καθόλου πάγο
Tip: Φτιάξε μεγάλη ποσότητα και φύλαξέ την για 2–3 μέρες.
5. Χρησιμοποίησε μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα παγάκια
Τα επαναχρησιμοποιούμενα παγάκια (σετ από ανοξείδωτο ατσάλι ή πέτρα) μπαίνουν στην κατάψυξη και παγώνουν τον καφέ χωρίς να τον αραιώνουν καθόλου. Είναι ιδανικά και για ποτά.
Ο πάγος δεν χρειάζεται να «σκοτώνει» τον αγαπημένο σου καφέ. Με απλά κόλπα — όπως παγάκια από καφέ ή γάλα, δυνατότερες δόσεις ή αναμονή στο ψυγείο — μπορείς να απολαμβάνεις τέλεια παγωμένο καφέ με πλούσια γεύση, χωρίς νερόπλυμα.