Πόσες φορές έχουμε ξοδέψει άσκοπα χρήματα σε αγορές που, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζονται; Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή, πολλές φορές «επιτρέπουμε» στον εαυτό μας μια μικρή… παρηγοριά με την κάρτα, η οποία όμως αδειάζει το πορτοφόλι μας χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε.
Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι έχουμε κάνει αγορές σε στιγμές «αδυναμίας», υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό μας και παραμελώντας τους στόχους αποταμίευσης που είχαμε θέσει.
Πώς, λοιπόν, μπορούμε να περιορίσουμε αυτά τα περιττά έξοδα; Η απάντηση έρχεται από τον Glen James με τον λεγόμενο «κανόνα του 1%».
Ο «κανόνας του 1%» είναι ένα έξυπνο τρικ εξοικονόμησης: πριν προχωρήσετε σε μια μη αναγκαία αγορά (π.χ. ρούχα, αξεσουάρ, gadgets), συγκρίνετε το κόστος της με το 1% του ετήσιου εισοδήματός σας. Αν η τιμή υπερβαίνει αυτό το όριο, βάλτε «φρένο» και ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:
Περίμενε 24 ώρες. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να σβήσει ο αρχικός ενθουσιασμός.
Αξιολόγησε την ανάγκη. Ρώτησε τον εαυτό σου:
«Πραγματικά χρειάζομαι αυτό το αντικείμενο;»
«Θα μετανιώσω μετά από λίγες μέρες;»
«Εξυπηρετεί πραγματικά κάποιο στόχο μου;»
Απόφαση. Αν, μετά την αναμονή, η απάντηση εξακολουθεί να είναι θετική και το αντικείμενο προσθέτει αξία στην καθημερινότητά σου, προχώρα στην αγορά. Διαφορετικά, απόφυγε τη σπατάλη.
Όπως επισημαίνει η Bobbi Rebell, CFP, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος στην CardRates, αυτός ο κανόνας σε βοηθά να έχεις πάντα τον προϋπολογισμό σου «στο μυαλό» όταν βρίσκεσαι ένα βήμα πριν από μια επιπόλαιη δαπάνη. Με το απλό φιλτράρισμα του 1% και το διάλειμμα 24 ωρών, αποκτάς τον απαραίτητο χρόνο και την ψυχραιμία για να πάρεις μια ώριμη, σκεπτόμενη απόφαση.