Τρίτη και 13: Ο εφιάλτης των προληπτικών

Τρίτη και 13. Στο άκουσμα αυτή της ημερομηνίας και μόνο, αισθανόμαστε μια ανατριχίλια στη ραχοκοκκαλιά. Ίσως και να το σκεφτούμε διπλά πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι για το τι μπορεί να μας επιφυλάσσει αυτή η «γρουσούζικη» μέρα.

Η Τρίτη και 13 προκαλεί εδώ και δεκαετίες άγχος, φόβο και αποφυγή σημαντικών αποφάσεων στον ελληνικό -και όχι μόνο- πληθυσμό. Αν και σε πολλές δυτικές χώρες η «γρουσούζικη» μέρα είναι η Παρασκευή και 13, στην Ελλάδα και την Ισπανία ο τίτλος αυτός ανήκει στην Τρίτη. Από πού όμως ξεκίνησε αυτός ο φόβος και γιατί παραμένει τόσο έντονος ακόμη και σήμερα;

Η ρίζα της δεισιδαιμονίας έχει διπλή διάσταση: ιστορική και συμβολική. Η Τρίτη θεωρείται παραδοσιακά άτυχη ημέρα στην ελληνική παράδοση επειδή είναι αφιερωμένη στον θεό Άρη, που είναι ο θεός του πολέμου, της βίας και της καταστροφής. Ο συνδυασμός της ημέρας αυτής με τον αριθμό 13, που σχεδόν παγκοσμίως θεωρείται προάγγελος κακοτυχίας, δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση αρνητικής ενέργειας.

Ο αριθμός 13 θεωρείται άτυχος επειδή «χαλάει» την τελειότητα του αριθμού 12 (υπάρχουν 12 μήνες, 12 θεοί, 12 ήταν οι μαθητές του Χριστού). Ειδικά στη χριστιανική παράδοση, ο Ιούδας -ο προδότης του Ιησού- λέγεται πως ήταν ο 13ος στο Μυστικό Δείπνο. Από τότε, ο αριθμός αυτός συνδέθηκε με προδοσία και δυσάρεστα γεγονότα.

Η ιστορική «σφραγίδα» της Τρίτης ως καταραμένης μέρας ήρθε στις 29 Μαΐου του 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών -ένα γεγονός που συνέβη ημέρα Τρίτη. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται από πολλούς ως σημείο εθνικής καταστροφής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον αρνητικό συμβολισμό της ημέρας.

Ακόμη και σήμερα, πολλοί αποφεύγουν να προγραμματίσουν γάμους, αγορές, επαγγελματικές συμφωνίες ή ταξίδια την Τρίτη και 13. Ενώ η λογική υπαγορεύει πως πρόκειται απλώς για μια μέρα σαν όλες τις άλλες, η δύναμη της παράδοσης και των συμβολισμών μοιάζει να υπερισχύει της λογικής.

Στην Ισπανία λένε χαρακτηριστικά «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελλάδα, με τους προληπτικούς την Τρίτη να αποφεύγουν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε εργασία, να πάνε κάποιο ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα.

Τελικά, ίσως η «γρουσουζιά» να είναι λιγότερο θέμα τύχης και περισσότερο απόδειξη του πόσο ισχυρά μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας η πίστη σε έναν αριθμό και μια μέρα.

Η συνάντηση με μαύρη γάτα, ειδικά την Τρίτη και 13 θεωρείται από πολλούς ένας κακός οιωνός. Οι μαύρες γάτες (οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι πανέμορφες) έχουν συνδεθεί με την κακοτυχία από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Τότε ήταν που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να τις ταυτίζουν με τον Σατανά και με τις μάγισσες. Λέγεται μάλιστα, ότι οι μάγισσες τις προτιμούσαν ως κατοικίδια, επειδή δεν ξεχώριζαν στο σκοτάδι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μαύρες γάτες δεν θεωρείται ότι φέρνουν κακή τύχη παντού, καθώς σε ορισμένες χώρες θεωρούνται σύμβολα καλοτυχίας. Στη Σκωτία πιστεύουν ότι αν εμφανιστεί μια μαύρη γάτα στο σπίτι, θα φέρει ευημερία. Στη Βρετανία θεωρείται ότι οι νεόνυμφοι που έχουν μαύρη γάτα στο σπίτι τους θα ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι για πολλά χρόνια, καθώς η γάτα τους θα τους προστατεύει από τα κακά πνεύματα, ενώ στη Γαλλία θεωρείται ότι αν δείξεις τον απαραίτητο σεβασμό σε μια μαύρη γάτα, θα επιβραβευθείς με πλούτο και καλή τύχη.

Previous Article

“H πιο ακριβή τουαλέτα της Ευρώπης”;

Next Article

Θεσσαλονίκη: «Λευκή Νύχτα» – Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12 το βράδυ

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *