Αν και πολλές φορές έχουμε πάρει πρωτιά για τις γεύσεις μας στις λίστες του Taste Atlas, όσο αφορά το street food κανταποτιστήκαμε. Εκτός 50άδας το πιτόγυρο , στη 19η θέση το πρώτο ελληνικό πιάτο.
Το γνωστό γαστρονομικό – ταξιδιωτικό site, κυκλοφόρησε τη λίστα του με τα καλύτερα street food του κόσμου και τα ελληνικά πιάτα ζορίστικαν αρκετά. (σημείωση COCKTAIL: Το λένε σουβλάκι, ας δείξουμε κατανόηση).
“Μπορεί όλοι οι τουρίστες να γνωρίζουν τι εστί σουβλάκι, ωστόσο βρέθηκε μόλις στην 55η θέση του Taste Atlas.”
«Το σουβλάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, που αποτελείται από μικρά κομμάτια χοιρινού, κοτόπουλου, αρνιού ή μοσχαριού» αναφέρει το site. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για το κοκορέτσι, που βρέθηκε στην 96η θέση.
Πρώτο ελληνικό πιάτο της λίστας του Taste Atlas ήταν το -κάποτε καλύτερο πιάτο με χοιρινό- κοντοσούβλι. «ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, στη συνέχεια σουβλισμένα και μαγειρεμένα αργά σε ψησταριά» αναφέρει ο οδηγός.
Ενώ, τέσσερις θέσεις, πιο χαμηλά βρίσκουμε τον γύρο. ««Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα, που αποτελείται από κρέας όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχάρι (σε άλλες χώρες) μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια» γράφει το site.
Το πιο δημοφιλές street food είναι το Garantita, από την Αλγερία. Όπως αναφέρει το Taste Atlas «παρασκευάζεται ως είδος κέικ ή τάρτας. Η ζύμη γίνεται από αλεύρι ρεβιθιού, λάδι, μπαχαρικά και νερό. Στη συνέχεια καλύπτεται με ένα χτυπημένο αυγό και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα».