Πόλη επιστρατεύει συνταξιούχους για τα δημόσια έργα

Στη νότια Ευρώπη, πολλοί άνδρες σε ηλικία συνταξιοδότησης έχουν μια αγαπημένη ασχολία: Παρακολουθούν υπομονετικά τα εργοτάξια με τα χέρια στην πλάτη, σχολιάζοντας συχνά την ποιότητα των έργων.

Τώρα, η ιταλική πόλη Βιλασάντα αποφάσισε να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον τους – και την τεχνογνωσία τους.

Η πόλη των περίπου 14.000 κατοίκων κοντά στη Μόντσα, στη βορειοανατολική περιοχή της Λομβαρδίας, έχει προσλάβει οκτώ “umarell” – ένας χαϊδευτικός όρος για τους άνδρες στη διάλεκτο της Αιμιλίας, που σημαίνει “μικρός τύπος” – για να παρατηρούν και να αναφέρουν όλα τα δημόσια έργα στην κοινότητά τους.

Η πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από τον δήμαρχο Lorenzo Galli, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ανάγκης της πόλης για πρόσθετη εποπτεία σε διάφορους τομείς, όπως τα εργοτάξια, η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων της και η συντήρηση των χώρων πρασίνου.

Οι οκτώ άνδρες επιλέχθηκαν μετά από δημόσια πρόσκληση. Για να επιλεγούν, οι υποψήφιοι έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι συνταξιούχοι, κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου και έχουν εμπειρία σε τεχνικούς τομείς.

Τώρα όλοι τους έχουν εγγραφεί ως εθελοντές πολίτες, γεγονός που τους παρέχει επίσης ασφαλιστική κάλυψη. Το πρώτο τους καθήκον, σύμφωνα με τον δήμο της Βιλασάντα, θα είναι “να διεξάγουν έρευνες που θα είναι χρήσιμες τους επόμενους μήνες για τη μελέτη του νέου σχεδίου αστικής κυκλοφορίας”, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δήμος σχεδιάζει επίσης να προσλάβει περαιτέρω άτομα και η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή.

Το 2017, η πόλη της Μπολόνια ονόμασε μια από τις πλατείες της “Piazetta degli Umarells” προς τιμήν τους, ενώ ένα ημερολόγιο με φωτογραφίες των umarell σε δράση αποτελεί δημοφιλές αναμνηστικό στην πόλη της βόρειας Ιταλίας.

Πιο πρόσφατα, οι εργολάβοι ακινήτων άρχισαν να τοποθετούν διαφανή γυάλινα πάνελ στους φράχτες των εργοταξίων τους για να επιτρέπουν στους άνδρες να ασκούν το χόμπι τους.

Τον Ιανουάριο, ένα εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής στο Μιλάνο σχεδίασε και παρήγαγε ένα “desktop umarell”, ένα μικρό άγαλμα που μπορεί να σας παρατηρεί ενώ εργάζεστε, υποστηρίζοντας αστειευόμενος ότι η κατοχή ενός τέτοιου μπορεί να “αυξήσει την παραγωγικότητά σας κατά 10%”.

Το φαινόμενο αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίζεται και διεθνώς. Το 2024, το Συμβούλιο Γλώσσας της Σουηδίας συμπεριέλαβε το “umarell” στον κατάλογο των νεοεισαχθέντων λέξεων.

Previous Article

Ούτε του παπά…

Next Article

Και κερατάδες και δαρμένοι!

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *