Πολλοί χρήστες πιστεύουν πως όταν μιλούν σε ένα chatbot, όπως το ChatGPT, πρέπει να είναι ευγενικοί.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο περιττή αλλά και προβληματική. Στην πραγματικότητα τα συστήματα όπως το ChatGPT δεν καταλαβαίνουν, ούτε σκέφτονται όπως ο άνθρωπος. Δεν μπορούν να συλλογιστούν πραγματικά – τουλάχιστον όχι ακόμη. Το σημαντικό είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στο AI επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της απάντησης που θα πάρεις. Δεν πρόκειται απλώς για ευγένεια· είναι θέμα αποτελεσματικότητας.
Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει σαφήνεια, όχι ευγένεια
Υπάρχουν λέξεις που, αντί να βοηθούν, δημιουργούν σύγχυση στην απάντηση. Λέξεις όπως το «μπορείς» ή το «θα μπορούσες» εισάγουν αβεβαιότητα στο αίτημά σου. Για παράδειγμα, το «μπορείς να μου πεις τις τάσεις στον χώρο του αυτοκινήτου;» οδηγεί σε πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα από το «πες μου τις τάσεις στον χώρο του αυτοκινήτου». Η δεύτερη πρόταση, γραμμένη σε προστακτική, είναι πιο ξεκάθαρη και αποφασιστική, και οδηγεί το μοντέλο σε πιο συγκεκριμένες και χρήσιμες απαντήσεις.
Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στη γλώσσα με τρόπο κυριολεκτικό. Δεν «πιάνει» υπονοούμενα, ούτε ερμηνεύει αβεβαιότητες όπως το ανθρώπινο μυαλό. Έτσι, όταν χρησιμοποιείς βοηθητικά ρήματα όπως «θα μπορούσες» ή «ίσως», ουσιαστικά σαμποτάρεις την απάντηση που θα πάρεις. Το μοντέλο προσπαθεί να «μαντέψει» τι ακριβώς θέλεις και αυτό μειώνει την ακρίβεια.
Ποιες λέξεις πρέπει να αποφεύγεις στα prompts σου
Δεν είναι μόνο τα ρήματα που δημιουργούν πρόβλημα. Υπάρχει κι ένας ολόκληρος κατάλογος από φράσεις και λέξεις που καλό είναι να αποφεύγονται όταν γράφεις ένα prompt. Όροι όπως «ίσως», «γενικά», «σε κάποιες περιπτώσεις» και άλλες αόριστες διατυπώσεις κάνουν την απάντηση θολή. Αν θες μια συγκεκριμένη και χρήσιμη πληροφορία, πρέπει να είσαι σαφής και άμεσος.
Το ίδιο ισχύει και για την περιττή φλυαρία. Λέξεις όπως «απλώς», «βασικά», «πραγματικά», «κάπως» προσθέτουν όγκο χωρίς να προσφέρουν ουσία. Το ChatGPT τις διαβάζει, αλλά δεν ωφελούν την κατανόηση. Όσο πιο κοφτά και περιεκτικά διατυπώσεις το ερώτημά σου, τόσο καλύτερη θα είναι και η απάντηση.
Αν θες κάτι συγκεκριμένο, απλώς ζήτησέ το. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις με «Συγγνώμη που ρωτάω», ή «Ίσως κάνω λάθος αλλά…» Αυτές οι φράσεις μπορεί να κάνουν την απάντηση του AI λιγότερο σίγουρη. Το μοντέλο λειτουργεί καλύτερα όταν του παρουσιάζεις ένα σαφές, θετικό αίτημα, χωρίς περιστροφές ή ενοχές. Δεν είναι άνθρωπος, δεν έχει συναισθήματα, και δεν προσβάλλεται.
Ακόμη και η ευγενική φράση «ευχαριστώ» δεν είναι απαραίτητη. Μπορεί να είναι δείγμα καλής ανατροφής στην καθημερινή ζωή, αλλά για την τεχνητή νοημοσύνη δεν προσθέτει κάτι. Αντιθέτως, αν απλώς ζητήσεις αυτό που χρειάζεσαι με ακρίβεια, θα κερδίσεις χρόνο, ενέργεια και καλύτερα αποτελέσματα.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μιλάς στο ChatGPT
Το κλειδί είναι η καθαρότητα στην επικοινωνία. Όσο πιο ξεκάθαρος, λιτός και αποφασιστικός είναι ο τρόπος που απευθύνεσαι στο ChatGPT, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεσαι στην απάντηση που πραγματικά χρειάζεσαι. Δεν πρόκειται για αγένεια. Είναι απλώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλληλεπιδράσεις με μια μηχανή που σχεδιάστηκε για να απαντά με βάση το τι της ζητάς – όχι με βάση το ύφος σου. Ακόμη κι αν ο τόνος σου φαίνεται κοφτός, το μόνο που μετράει είναι η σαφήνεια. Και όσο πιο σαφής είσαι, τόσο πιο «έξυπνη» θα είναι και η απάντηση που θα πάρεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική ευγένεια αυξάνει τον όγκο των λέξεων, κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων από τους διακομιστές. Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια, περισσότερο νερό για την ψύξη των υπολογιστικών κέντρων και εν τέλει μεγαλύτερο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Κι όμως, αυτή είναι μόνο μία από τις συνέπειες της υπερβολικής ευγένειας στις συνομιλίες με την τεχνητή νοημοσύνη.