Αποζημίωση 12.500 δολαρίων από την Google σε άντρα που φωτογράφισε γυμνό

Street View με… λάθος θέα!

«Κανείς δεν θέλει να εμφανίζεται στον κόσμο όπως την ημέρα που τον γέννησε η μάνα του», δήλωσαν οι δικαστές για το παράπτωμα της Google.

Ένας Αργεντινός που φωτογραφήθηκε γυμνός στην αυλή του από μια κάμερα του Google Street View αποζημιώθηκε από το δικαστήριο, αφού η γυμνή φιγούρα του δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Ο αστυνομικός είχε ζητήσει αποζημίωση από τον γίγαντα του διαδικτύου για προσβολή της αξιοπρέπειάς του, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν πίσω από έναν τοίχο ύψους δύο μέτρων όταν μια κάμερα του Google τον φωτογράφησε γυμνό, από πίσω, σε μια μικρή πόλη της Αργεντινής το 2017.

Ο αριθμός του σπιτιού του και το όνομα της οδού του επίσης αποκαλύφθηκαν, μεταδόθηκαν από την αργεντίνικη τηλεόραση που κάλυψε την ιστορία και διαδόθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι η παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής τον εξέθεσε σε γελοιοποίηση στο χώρο εργασίας του και στη γειτονιά του.

Οι προηγούμενες νομικές κινήσεις
Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του άνδρα για αποζημίωση, κρίνοντας ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για το γεγονός ότι «περπατούσε σε ακατάλληλες συνθήκες στον κήπο του σπιτιού του».

Η Google, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι ο περιμετρικός τοίχος δεν ήταν αρκετά ψηλός.

Ωστόσο, οι εφέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αξιοπρέπεια του άνδρα είχε παραβιαστεί κατάφωρα και του απένειμαν ποσό σε αργεντίνικα πέσος ισοδύναμο με περίπου 12.500 δολάρια, πληρωτέο από την Google.

Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής
«Πρόκειται για την εικόνα ενός ατόμου που δεν τραβήχτηκε σε δημόσιο χώρο, αλλά εντός των ορίων του σπιτιού του, πίσω από έναν φράχτη ψηλότερο από το μέσο ύψος ενός ατόμου. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής… είναι κατάφωρη», έγραψαν.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε αυθαίρετη εισβολή στην ζωή ενός άλλου ανθρώπου».

Και διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την (Google) να αποφύγει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό σφάλμα που αφορούσε εισβολή στην οικία του ενάγοντος, εντός του ιδιωτικού του χώρου, υπονομεύοντας την αξιοπρέπειά του.

Κανείς δεν θέλει να εμφανίζεται στον κόσμο όπως την ημέρα που ‘τον γέννησε η μάνα του’».

Οι δικαστές επισήμαναν την πολιτική της Google να θολώνει τα πρόσωπα και τις πινακίδες των αυτοκινήτων που φωτογραφίζονται για το Street View ως απόδειξη ότι ήταν ενήμερη για την υποχρέωσή της να αποφεύγει τη βλάβη τρίτων.

Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, «δεν ήταν το πρόσωπό του που ήταν ορατό, αλλά ολόκληρο το γυμνό σώμα του, μια εικόνα που θα έπρεπε επίσης να είχε αποφευχθεί».

Το δικαστήριο απάλλαξε την συνυπόδικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cablevision SA και τον ιστότοπο ειδήσεων El Censor από την ευθύνη για τη διάδοση της εικόνας, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους «βοήθησαν να αναδειχθεί το λάθος που διέπραξε η Google».

Previous Article

Πού ζουν οι πιο ικανοποιημένοι εργαζόμενοι στον κόσμο;

Next Article

Άρχισαν τα φάλτσα…

You might be interested in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *